Wat is dat nou eigenlijk, de overgang? Zelfs vrouwen weten weinig van dit onderwerp af, laat staan de man. Hier lees je over de periode vol hormonen, alleen dan in klare mannentaal. Dat scheelt weer een opvlieger.

Rond de leeftijd van 45 jaar begint de overgang. Als je vrouw ineens pubergedrag vertoont, kan je wel stellen dat het is begonnen. En denk maar niet dat het net zo werkt als de midlifecrisis, dat als je een motor koopt je er alweer vanaf bent. De overgang van de vrouw kan namelijk tot wel tien jaar duren.

Help, mijn vrouw is uit balans!

Tijdens de overgang raakt het evenwicht van haar hormoonhuishouding uit balans. Er worden minder eicellen geproduceerd, het oestrogeen en progesteron daalt en het testosteron stijgt. Dit betekent gelukkig niet dat je vrouw ineens haar heeft groeien op rare plekken. Het lichaam is alleen op zoek naar een nieuw hormonaal evenwicht.

Operatie menopauze

De overgang kent drie fases en bestaat uit de premenopauze,  de menopauze en de postmenopauze. Ik hoor je al denken; “KLARE MANNENTAAL AUB!”. De premenopauze is de beginfase waarin de kwaliteit van de eicellen begint met afnemen. De menopauze is de allerlaatste menstruatie. De menopauze is officieel een feit als je vrouw een jaar niet meer ongesteld is geweest. Er zitten dus gelukkig ook nog voordelen aan de overgang, maat. En dan ben je eindelijk bij de laatste fase, de postmenopauze. Waarin het lichaam op zoek is naar dat nieuwe hormonale evenwicht.

Overgangskwalen

Deze hormoonschommelingen zorgen voor de klachten. De laatste menstruatie betekent dus niet dat deze klachten voorbij zijn. Aan elk voordeel zit helaas ook zijn nadeel. Een aantal veel voorkomende klachten zijn;

  • Opvliegers
  • Slaapproblemen
  • Depressie
  • Stemmingswisselingen

Naast deze kwalen zijn er nog meer dan 30 (!!) andere klachten waar je vrouw last van kan hebben. Onderwerpen als seksualiteit en de effecten op de relatie zijn ook heel belangrijk om te weten. Dit was namelijk maar een basiscursus over de overgang. Je bent er natuurlijk nog lang niet, hé maat! In ons survivalboek MANagement worden er feiten, tips en ervaringen gedeeld. Men-O-Pause kan helpen om jouw vrouw de steun te bieden die ze in deze tijd nodig heeft. Wil je de overgang van jouw vrouw zo goed mogelijk managen? Bestel dan hier jouw exemplaar van MANagement.