De overgang begint zo rond het 45e levensjaar en kan wel meer dan 10 jaar duren. Elke vrouw – de helft van de bevolking dus – maakt het in haar leven mee. Voor vrouwen is de steun van hun partner belangrijk, maar hoe doe je dat als je niet echt een idee hebt wat de overgang precies is? Daarom is er nu het boekje over de overgang, speciaal voor mannen: MANagement. 

Van Mediaproject tot boek.

Het boekje is samengesteld door studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Ze kozen ervoor om voor een mediaproject voor hun opleiding in het onderwerp ‘overgang’ te duiken, maar dan vanuit het gezichtspunt van de partner. Hoe kan hij helpen de overgang te managen? Een van de samenstellers van het boekje, Emi Beverdam: “We kwamen er tijdens ons project achter dat veel mannen weinig weten over deze periode, maar dat hun vrouwen hun steun wel degelijk nodig hebben.” “Vandaar dat we besloten om het boekje, dat we eigenlijk als onderdeel van ons project hebben bedacht, ook werkelijk uit te geven”, vult Jean Kluinhaar aan.

Omslag van het boek MANagement

Samenwerking OVER!

Dat mannen weinig van de overgang afweten klopt, maar helaas geldt dat ook voor vrouwen zelf. Netwerkorganisatie OVER! zet zich in om de kennis over deze levensfase te vergroten. De oprichters ervan, Margriet Hijweege en Liesbeth Josiassen, begeleiden de studenten bij hun project en bij het uitgeven van het boekje. Liesbeth: “Vrouwen van 45+ zijn (bijna allemaal) in de overgang. Vier op de vijf vrouwen hebben last van de snelle daling van de oestrogeenproductie. Opvliegers, slecht slapen, pijn in de spieren en gewrichten en stemmingswisselingen zijn nog maar het topje van de ijsberg. Vrouwen lopen na de overgang onnodig meer risico op onder meer hart- en vaatziekten en ernstige botontkalking.”

Margriet: “Voor vrouwen is het een verademing als ze weten dat wat hen vaak ‘overkomt’ zo rond hun 40-45e gewoon de overgang is. Ook in de werksituatie kan door aandacht voor dit thema het werkvermogen worden behouden en verzuim voorkomen, zo blijkt uit onderzoek dat we samen met Dr. Ingrid Pinas, gynaecoloog en NAMS-gecertificeerd menopauze-specialist, uitvoeren.” Op dit moment zijn er bijna 2 miljoen vrouwen tussen de 40 en 60 jaar. Met de vergrijzing zie je dit aantal alleen maar stijgen. Ook voor (zorg)professionals geldt dat ze voldoende kennis moeten hebben van deze levensfase, zodat ze vrouwen vanuit hun expertise kunnen ondersteunen of begeleiden. Netwerk OVER! begeleidt werkgevers en biedt nascholing aan voor zorgprofessionals.

Bestel nu voor 21 juni jouw MANagement en ontvang 15% vaderdag-korting met de code MENOPAUSE15.